Tort bezowy, propozycją na ten weekend

Tort bezowy, propozycją na ten weekend

Chyba każda osoba na świecie, która raz spróbowała tortu bezowego z owocami, od razu się w nim zakochała. Dużymi krokami zbliża się sezon na owoce leśne i nie tylko. Już dziś zobacz co trzeba kupić, aby wykonać najpyszniejszy tort na świecie. Wykonanie wbrew pozorom jest bardzo proste. Poniżej prezentujemy przepis wg nas najlepszy, w wykonaniu Ani Starmach. Spróbujcie zrobić to sami, weekend już jutro!

Co kupić?

  • Beza
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Beza
  2. Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
  3. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
  4. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  5. Krem
  6. Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
  7. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.

Przepis dostępny na stronie:aniastarmach.pl

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


The maximum upload file size: 128 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

%d bloggers like this: