Chyba każda osoba na świecie, która raz spróbowała tortu bezowego z owocami, od razu się w nim zakochała. Dużymi krokami zbliża się sezon na owoce leśne i nie tylko. Już dziś zobacz co trzeba kupić, aby wykonać najpyszniejszy tort na świecie. Wykonanie wbrew pozorom jest bardzo proste. Poniżej prezentujemy przepis wg nas najlepszy, w wykonaniu Ani Starmach. Spróbujcie zrobić to sami, weekend już jutro!
Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
- Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
- Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
- Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
- Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
- Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Przepis dostępny na stronie:aniastarmach.pl