Wilgotne, proste i niezwykle pyszne ciasto czekoladowe z czekolady gorzkiej i kakao. To najlepszy, perfekcyjny przepis na ciasto czekoladowe z gęstą polewą. Możesz je przełożyć kremem i podać nawet jako tort.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: tortownica 25 cm – 2100 g
Kaloryczność kcal: 350 w 100 g ciasta
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej – niecałe dwie szklanki
- 200 g gorzkiej czekolady – 2 tabliczki
- 250 g masła – cała kostka i 1/4 kostki
- 5 średnich jajek
- 250 g cukru – około 1 szklanka
- 250 ml mleka – 1 szklanka
- 30 g kakao – 3 łyżki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- polewa czekoladowa
Ciasto czekoladowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 25 cm lub blaszka 24 x 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem polewy czekoladowej na cieście.
Przedstawiam przepis na ciasto czekoladowe, które dopracowałam do perfekcji. Idealnie czekoladowe, słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Nawet polewa czekoladowa jest dobrana tak, by lekko przenikała do ciasta i zatrzymywała wewnątrz wilgoć wypieku.
źródło: aniagotuje.pl
Swietny portal, w końcu jest coś do poczytania. Wysoka poprzeczka dla konkurencji. Pozdrawiam i życzę powodzenia
Dziękujemy, to bardzo miłe słowa uznania.