Przepis na ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe

Wilgotne, proste i niezwykle pyszne ciasto czekoladowe z czekolady gorzkiej i kakao. To najlepszy, perfekcyjny przepis na ciasto czekoladowe z gęstą polewą. Możesz je przełożyć kremem i podać nawet jako tort.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: tortownica 25 cm – 2100 g

Kaloryczność kcal: 350 w 100 g ciasta

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej – niecałe dwie szklanki
  • 200 g gorzkiej czekolady – 2 tabliczki
  • 250 g masła – cała kostka i 1/4 kostki
  • 5 średnich jajek
  • 250 g cukru – około 1 szklanka
  • 250 ml mleka – 1 szklanka
  • 30 g kakao – 3 łyżki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa czekoladowa

Ciasto czekoladowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 25 cm lub blaszka 24 x 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem polewy czekoladowej na cieście.

Przedstawiam przepis na ciasto czekoladowe, które dopracowałam do perfekcji. Idealnie czekoladowe, słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Nawet polewa czekoladowa jest dobrana tak, by lekko przenikała do ciasta i zatrzymywała wewnątrz wilgoć wypieku.

źródło: aniagotuje.pl

 

You May Also Like

2 thoughts on “Przepis na ciasto czekoladowe

  1. Swietny portal, w końcu jest coś do poczytania. Wysoka poprzeczka dla konkurencji. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


The maximum upload file size: 128 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

%d bloggers like this: