Rabarbar w roli głównej

Rabarbar w roli głównej

Ciasto z rabarbarem to nasze ulubione ciasto redakcyjne. Jak tylko zaczyna się sezon na rabarbar, to w  naszej kuchni zaczynają się wypieki z rabarbarem w roli głównej. To niedoceniony owoc albo warzywo (jak kto woli 🙂 To również jedno z tych ciast, które zaczynamy piec wiosną i pieczemy do końca jesieni, wymieniając tylko owoce.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185 g masła, zimnego
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego

Kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier wanilinowy (1 opakowanie 16 g)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować na kształt kuli, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste, przez około 15 – 20 minut, lekko wystudzić.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 2 – 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku*.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

* Odsączony sok warto odlać i rozcieńczyć wodą – dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru :-).

Smacznego :-).

Przepis i foto. zaczerpnięte ze strony:mojewypieki.com

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


The maximum upload file size: 128 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

%d bloggers like this: